Brezový cukor – 500g

Share with:

Facebook


5.00

Katalógové číslo: 5999559311833 Kategórie: Značka:

Popis

Xylitol 100% hľadajte v predajniach zdravej výživy.

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladkosti.

Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy. Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva.

Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Môže sa použiť ako náhrada cukru v rôznych druhoch potravín.

Xylitol nie je ako ostatné prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, napríklad sorbitol alebo manitol. Jeho chemické zloženie je značne odlišné. Mnohé prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Cukrové alkoholy, ako sorbitol a manitol, majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, vďaka ktorému je jedinečný a veľmi užitočný v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.

Účinne znižuje riziko zubného kazu a infekcií dýchacích ciest.

Výskumy ukazujú, že používanie xylitolu, buď ako náhrady cukru alebo ako doplnku stravy, ukázali dramatické obmedzenie nových zubných kazov spolu so zastavením a dokonca vyliečením existujúcich kazov. Xylitol poskytuje dodatočnú ochranu, ktorá podporuje všetky existujúce spôsoby prevencie. Tento účinok xylitolu je dlhotrvajúci a je možné, že aj trvalý. Nízke percento kazov pretrváva dokonca roky po skončení výskumov.

Zistilo sa, že xylitol tiež pomáha telu zbaviť sa škodlivých baktérií v ústach a horných dýchacích cestách. Keď sú baktérie v nose, hrdle a ústach vystavené pôsobeniu xylitolu vo forme sprejov, žuvačiek alebo sirupu, strácajú schopnosť zachytiť sa na týchto tkanivách a telo sa ich ľahšie zbaví prirodzeným spôsobom.

Vyskytuje sa v prírode.

Xilit-breza_2

Xylitol nie je pre naše telo ničím novým alebo cudzím. Vo svojom tele produkujeme až 10 g xylitolu a iných potravinových zdrojov pomocou bežných energetických procesov. Xylitol nie je cudzím alebo umelým prvkom, ale normálnou súčasťou každodenného metabolizmu a bežne sa vyskytuje v malých množstvách v prírode. Jedným z jeho najlepších zdrojov je napríklad ovocie, lesné plody, hríby, šalát, tvrdé drevo a kukuričné klasy. Jedna šálka malín obsahuje menej ako 1 g xylitolu.

Bezpečný na každodenné používanie.

V roku 1983 Spoločná odborná komisia pre potravinové prísady (JECFA) dvoch agentúr OSN (FAO a WHO) definovala povolenú dennú spotrebu xylitolu ako „nešpecifikovanú“. To znamená, že nie sú potrebné žiadne obmedzenia pre spotrebu xylitolu. Hoci jeho nadmerné užívanie môže niekedy spôsobiť hnačku, sorbitol, ktorý sa bežne používa, môže spôsobiť takéto príznaky už pri omnoho nižších hodnotách. V množstvách, ktoré sú potrebné na prevenciu zubného kazu (menej ako 15 g denne) alebo pri liečbe zápalu stredného ucha (menej ako 9 g denne), je xylitol pre každého bezpečný.

Ovocie

Xylitol môžete vhodne dodať svojim zubom vo forme žuvačiek, tabletiek alebo aj cukríkov. Xylitolové žuvačky sa môžu používať aj pri infekciách dýchacích ciest. Xylitolové sirupy a spreje sú tiež dostupné a jednoducho sa používajú. Xylitolový program môžete uplatniť všade a v každom čase. Ľahko sa dá zaradiť aj do najnáročnejšieho denného programu. Nie je potrebné meniť bežný každodenný program, aby ste mali čas na xylitol.

Má príjemnú chuť

Niekedy si zdravá životospráva vyžaduje železnú vôľu, disciplínu a vytrvalosť. Ale chuť xylitolu – svieža a sladká, bez vedľajších príchutí – ho robí nielen príjemným, ale aj obľúbeným.

Xylitol je vo vede známy už 115 rokov. Objavili ho nezávisle na sebe Emil Herman Fisher a Rudolf Stahel v Nemecku a M.G.Bertran vo Francúzsku, ale v prvých desaťročiach po jeho objavení zostal jeho potenciálny prínos nevyužitý. Počas 2. svetovej vojny nedostatok cukru podnietil výskum alternatívnych sladidiel a výskumníci a odborníci z bývalej fínskej firmy Sugar Co. Ltd. Vyvinuli priemyselnú výrobu xylitolu v malom rozsahu. Ale po skončení 2. svetovej vojny prestal byť nedostatok cukru a záujem o xylitol prudko poklesol. Vyššie náklady na výrobu xylitolu tiež rozhodli o zastavení výroby tohto sladidla.

Na začiatku 1960-tych rokov sa znova objavil záujem o xylitol, pretože chemici a fyzici, okrem iných, začali objavovať a využívať vlastnosti xylitolu, ktoré sú veľkým prínosom pre zdravie a stravovanie človeka. Zatiaľ čo pred rokom 1970 sa xylitol používal najmä ako sladidlo v diabetickej diéte, v roku 1970 ho vedci a biochemici začali skúmať a vyvíjať ako preventívny prostriedok proti zubnému kazu. Prvú xylitolovú žuvačku vyrobili vo Fínsku v roku 1975 a neskôr v tom istom roku aj v Spojených štátoch. Odvtedy ďalšie výskumy priniesli presvedčivé dôkazy, ktoré nielen potvrdili jeho pozitívny účinok na zuby, ale potvrdili aj jeho pozitívny účinok na horné dýchacie cesty.

Účinok xylitolu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) robila v roku1980 dve štúdie, jednu vo Francúzskej Polynézii a druhú v Maďarsku. V polynézskej štúdii testované osoby konzumovali rôzne potraviny sladené xylitolom počas 32 mesiacov. Osoby, ktoré konzumovali xylitol, mali o 40% menej zubných kazov v porovnaní s tými, ktorí mali len základnú prevenciu pomocou zubnej pasty s fluórom. V maďarskej štúdii xylitol podobne znížil zubný kaz o 45% v porovnaní s osobami, ktoré mali len základnú prevenciu. V obidvoch prípadoch xylitol poskytol ešte lepšiu ochranu než iba ochrana fluórom.

Xylitol a fluorid

Výskum fínskej vlády v škole v malom vidieckom mestečku Ylivieska, ktorý sponzorovala Fínska národná rada pre zdravie, použila žuvačku, aby dosiahla 64,7% úroveň xylitolu. Toto mesto vybrali preto, že tamojšie deti už používali preventívnu orálnu starostlivosť, takže profesionáli a školský úrad si mysleli, že pridanie xylitolu bude mať malý alebo žiadny účinok. Tieto deti konzumovali dve lebo tri xylitolové žuvačky denne. V obidvoch prípadoch xylitol prevýšil iné spôsoby prevencie, pretože znížil výskyt zubného kazu o 30% pri dvoch žuvačkách denne a o 60% pri troch žuvačkách.

Xylitol a sorbitol

Jedna zaujímavá štúdia v polovici osemdesiatych rokov v Belize porovnávala používanie žuvačky sladenej sorbitolom a žuvačky sladenej xylitolom u detí, ktoré nemali žiadny skutočný režim starostlivosti o zuby (napr. nefluorizovaná voda, nepravidelné návyky starostlivosti o zuby, vysoký príjem cukru atď.).

Po štyridsiatich mesiacoch mali deti, používajúce xylitolové žuvačky, o 73% menej kazov ako deti, používajúce sorbitolové žuvačky (26%). Význam tejto štúdie je aj v tom, že dokazuje, že xylitol je nielen účinnou náhradou cukru, ale aj zabraňuje vzniku zubného kazu.

Xylitol a zubný kaz

Jedným z účinkov ústnych baktérií, hlavne Streptococcus mutans je to, že zvyšujú kyslosť v ústach. Táto kyselina pomaly rozpúšťa zubnú sklovinu a zvyšuje kazivosť zubov. Ak sa však kyslosť dentálneho povlaku udržuje na nízkej úrovni, zubná sklovina sa rozpúšťa omnoho pomalšie. A ak prvok, ktorý udržiava hladinu kyslosti nízku, umožňuje aj znovu vytváranie skloviny, je to ešte lepšie.

Tento proces rozpúšťania skloviny sa nazýva demineralizácia a proces znovu vytvárania skloviny sa nazýva remineralizácia. Pretože xylitol udržuje nízku hladinu kyslosti v zubnom povlaku, dokáže aj vytvárať zlúčeniny s vápnikom a fosforom, ktoré potom tvoria účinnú bariéru (nové kryštály) v zubnom kaze. Táto bariéra zabraňuje baktériám v zubnom kaze, aby získavali výživu, a baktérie zahynú.

Porovnanie vplyvu xylitolu na zníženie zubného kazu v týchto štyroch štúdiách prinieslo významné výsledky. V každom prípade deti užívali xylitol po dobu troch rokoch v množstve 7 až 15 gramov (tri až päť kusov xylitolových žuvačiek) denne. Obrázok 8 ukazuje výsledky týchto štúdií.

Štúdia 5: Dlhodobý účinok xylitolu

Druhá štúdia v Belize z roku 1995 skúmala účinok xylitolu na malé začínajúce kazy. Táto štúdia potvrdila, že xylitol dokáže zastaviť kaz v sklovine, ktorý sa už začal zhoršovať. Rovnako významný je aj dlhodobý účinok xylitolu na zuby detí po skončení výskumu. Keď sa výskumníci vrátili dva až päť rokov potom, ako sa skončil program so žuvačkami, zistili 93 percentný pokles rizika zubného kazu, ktorý sa prejavil po roku od používania xylitolových žuvačiek a 88 percentný pokles, ktorý sa prejavil dva roky po skončení ich používania. Dlhodobé používanie xylitolu súvisí so zastavením kazov a prevencii ich zhoršovania v postihnutej oblasti.

Podobne aj v štúdii v meste Ylivieska (2. štúdia) sa zistili významné dlhodobé účinky xylitolu aj po skončení jeho používania. Preskúmanie po dvoch až piatich rokoch od skončenia žuvačkového programu dokázalo preventívne účinky xylitolu na zuby, ktoré sa vyvíjali počas používania xylitolových žuvačiek.

Pomoc pri cukrovke a kontrole hmotnosti

Zatiaľ čo k dobrému zdraviu prispieva mnoho faktorov, xylitol môže hrať kľúčovú úlohu pri pomoci s cukrovkou a nadváhou – a znížiť riziko srdcových chorôb, zlyhania obličiek, infarktu, periférnej neuropatie a smrti.

Cukrovka

Prínos, ktorý môže mať xylitol v liečbe a prevencii cukrovky 1. a 2. typu, je možné zmerať fyzikálne aj finančne. Podľa Asociácie amerických diabetikov, v roku 2005 malo cukrovku 20,8 milióna ľudí, z toho 1,5 miliónov nových prípadov bolo diagnostikovaných u ľudí vo veku 20 rokov a viac. Navyše, 41 miliónov ľudí má pred cukrovkový stav, pri ktorom ľudia majú zvýšenú úroveň cukru než je normálne. Hoci ich úroveň cukru nie je dosť vysoká na diagnostikovanie cukrovky, aj tak majú zvýšené riziko, že si vyvinú cukrovku typu 2., chorobu srdca alebo infarkt.

V roku 2002 sa v Spojených štátoch každý desiaty dolár z nákladov na starostlivosť o zdravie minul na liečbu cukrovky. Celkový odhad nákladov na liečbu cukrovky v roku 2002 bol približne 132 biliónov dolárov, z čoho sa 13 243 dolárov minulo na jedného človeka s cukrovkou, v porovnaní s 2 560 dolármi, ktoré sa minuli na jedného človeka bez cukrovky.

Podľa odhadov Census Bureau Asociácia amerických diabetikov predkladá, že počet ľudí s cukrovkou bude naďalej stúpať. Finančné náklady budú nepochybne stúpať tiež.

Obrázok 1 ukazuje odhad vzostupu celkových nákladov na cukrovku medzi rokom 2002 a 2020.

Veľa ľudí môže cukrovke predísť, alebo ju a jej komplikácie lepšie zvládnuť mnohými spôsobmi, a najľahším a zároveň najkritickejším z nich je kontrola krvného cukru. Centrum pre liečbu a prevenciu chorôb na základe štúdií v USA a v zahraničí predpovedá, že cukrovkou spôsobené komplikácie zraku, obličiek a nervov je možné o 40% zlepšiť lepšou kontrolou krvného cukru. U ľudí s pred cukrovkovým stavom môže kontrola krvného cukru spolu s lepšou kontrolou hmotnosti a cvičením predísť alebo oddialiť cukrovku, a dokonca môže vrátiť ich hladinu krvného cukru naspäť na normálnu hodnotu.

Xylitol je ideálne sladidlo pre diabetikov, pretože jeho glykemický index (GI) je podstatne nižší v porovnaní s GI cukrózy (cukru).

Obrázok 2 porovnáva reakciu krvného cukru na glukózu (štandardný glykemický index) a xylitol.

Internetová stránka glykemického indexu (www.glycemicindex.com) definuje tento index ako „zoradenie uhľovodíkov na stupnici od 0 do 100 podľa rozsahu, v ktorom zvyšujú hladinu krvného cukru po zjedení. Potraviny s vysokým GI sú tie, ktoré sa rýchlo strávia a vstrebávajú a výsledkom je výrazné rozkolísanie hladiny krvného cukru. Potraviny s nízkym GI vďaka tomu, že sa pomaly trávia a vstrebávajú, spôsobujú postupné zvýšenie hladiny krvného cukru a inzulínu a majú preukázané priaznivé účinky na zdravie človeka“.

Čím je pomalšie štiepenie, tým je nižší index. Čím je index nižší, tým stabilnejšia zostáva hladina krvného cukru. Ak je GI vyšší ako 70, považuje sa za vysoký. Ak je nižší ako 55, je nízky. Tabuľka 1 zobrazuje GI rôznych sladidiel.

Glykemický index bežných sladidiel

Sladidlo

Glykemický index (GI)

Glukóza 100

Repný cukor 68

Med 55

Fruktóza 19

Xylitol 7

Z glykemického indexu xylitolu jasne vyplýva, že hladina krvného cukru zostáva nízka a požiadavky tela na inzulín sa podstatne znižujú.

Ďalšie informácie

Hmotnosť 0.500 kg

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Brezový cukor – 500g”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *